Jesienno zimowa zupa. Schowała się wśród przepisów i dziś ją odnalazłam. Ponieważ chłodniejsze dni ciągle mamy, możemy taką pożywną zupę podać na obiad. Przepis stary, prosty i sprawdzony. Jak zwykle bazą są dobre warzywa i coś wędzonego! Polecam.
Odkryj Magiczne przepisy na Wigilię!
Czy jesteś gotowa na świąteczne przysmaki, które zachwycą Twoich gości? Zajrzyj do mojego e-booka „Najlepsze wigilijne przepisy” i odkryj ponad 150 stron inspirujących przepisów łączących tradycję z nowoczesnością. Sprawdź, co dla Ciebie przygotowałam!
Składniki
- 250g białej fasoli, np. Jaś
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- por
- seler
- 1 cebula
- 3 średnie ziemniaki
- 200g wędzonych żeberek, kiełbasy lub boczku
- 2 liście laurowe
- 3 ziela angielskie
- 1 łyżka oliwy lub oleju
- 1 łyżka masła
- 1 płaska łyżka mąki
- sól
- pieprz
- majeranek
- natka pietruszki, opcjonalnie
Przygotowanie
- Fasolę wieczorem zalewamy zimną wodą i zostawiamy do następnego dnia.
- Następnego dnia z fasoli odlewamy wodę w której się moczyła, przekładamy ją do garnka. Dodajemy liście laurowe, ziele angielskie i żeberka, zalewamy wodą, ok. 1,5 l. Gotujemy fasolę na wolnym ogniu.
- Po ok. 30 minutach dodajemy obrane i pokrojone warzywa: marchewkę (np. w talarki), selera i pietruszkę. Pora dodajemy w kawałku, a cebulę w całości, obraną. Gotujemy dalej. Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę, gotujemy je w oddzielnym garnku. Gdy są już prawie dobre, odcedzamy je i dodajemy do zupy. Jeśli trzeba dolewamy do zupy wody, aby nie była za gęsta.
- Gdy warzywa i fasola są już miękkie, wyjmujemy żeberka, obieramy je z mięsa i dodajemy do zupy, mięso oczywiście. Z masła i mąki robimy zasmażkę i łączymy z zupą, opcjonalnie. Można zupę zrobić bez zasmażki, mniej kalorii. Zupę doprawiamy solą, pieprzem i majerankiem. Podajemy posypaną świeżą natką pietruszki. Smacznego!
Jeśli zupę gotujemy na kiełbasie lub boczku to kroimy w kostkę i podsmażamy, następnie dodajemy do zupy, w połowie gotowania.
Oczywiście podany czas gotowania i przygotowania zupy nie uwzględnia moczenia fasoli.
Odkryj Magiczne przepisy na Wigilię!
Czy jesteś gotowa na świąteczne przysmaki, które zachwycą Twoich gości? Zajrzyj do mojego e-booka „Najlepsze wigilijne przepisy” i odkryj ponad 150 stron inspirujących przepisów łączących tradycję z nowoczesnością. Sprawdź, co dla Ciebie przygotowałam!