Ta zupa gości na Naszym stole od dawna. Czasem robię ją na kurczaku, ale wersja wegetariańska jest równie pyszna. Dodatek kurkumy sprawia, że ma niesamowicie atrakcyjny kolor i jest bardzo słoneczna. Moja córka ją uwielbia, nie wiem czy za smak czy za kolor? Zupa ma jeszcze jedną zaletę, wersję wegetariańską robimy bardzo szybko. Polecam!

Odkryj Magiczne przepisy na Wigilię!

Czy jesteś gotowa na świąteczne przysmaki, które zachwycą Twoich gości? Zajrzyj do mojego e-booka „Najlepsze wigilijne przepisy” i odkryj ponad 150 stron inspirujących przepisów łączących tradycję z nowoczesnością. Sprawdź, co dla Ciebie przygotowałam!

Składniki

  • 1 średni kalafior
  • 4 średnie ziemniaki
  • 2 marchewki
  • ok. 11/2 – 2 l bulionu lub wody
  • 1 cebula
  • 1/2 pora, biała część
  • 1/2 szklanki śmietany
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • 2 łyżki koperku
  • 2 łyżki masła

Przygotowanie

  1. Cebulę i pora kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na maśle, na średnim ogniu przez 2–3 minuty. Dodajemy pokrojoną w talarki marchewkę, pokrojone w kostkę ziemniaki i zalewamy bulionem. Gotujemy.
  2. W tym czasie kalafiora dzielimy na małe różyczki, zalewamy zimną wodą i solimy. Odstawiamy go na ok. 30 minut.
  3. Gdy ziemniaki będą już prawie dobre, dodajemy odcedzonego kalafiora i całość gotujemy, aż kalafior zmięknie. Dodajemy kurkumę, sól i pieprz, do smaku.
  4. Śmietanę rozrabiamy z płaską łyżką mąki, rozcieńczamy wywarem z zupy i wlewamy do garnka. Gdy zupa ponownie się zagotuje, doprawiamy ją ewentualnie jeszcze solą, pieprzem, dodajemy koperek. Smacznego!

Odkryj Magiczne przepisy na Wigilię!

Czy jesteś gotowa na świąteczne przysmaki, które zachwycą Twoich gości? Zajrzyj do mojego e-booka „Najlepsze wigilijne przepisy” i odkryj ponad 150 stron inspirujących przepisów łączących tradycję z nowoczesnością. Sprawdź, co dla Ciebie przygotowałam!