Prosta smaczna zupa. Dzięki dodatkowi wędzonej kiełbasy i suszonym grzybom, nabiera niesamowitego aromatu. Byłam sceptycznie nastawiona, gdy mąż mnie o nią poprosił. Powiedział co to za zupa i jak ją się gotuje. Teraz twierdzi, że zostałam mistrzynią zupy kartoflanej, a sama zupa jest obecnie jedną z moich ulubionych. Polecam!
Odkryj Magiczne przepisy na Wigilię!
Czy jesteś gotowa na świąteczne przysmaki, które zachwycą Twoich gości? Zajrzyj do mojego e-booka „Najlepsze wigilijne przepisy” i odkryj ponad 150 stron inspirujących przepisów łączących tradycję z nowoczesnością. Sprawdź, co dla Ciebie przygotowałam!
Składniki
- 5–6 dużych ziemniaków
- 2 średnie marchewki
- 1 pietruszka
- 1/2 pora
- 2 średnie cebule
- 4 suszone grzyby
- kawałek selera
- 2 liście laurowe
- 2–3 ziela angielskie
- ok. 200g kiełbasy myśliwskiej lub innej wędzonej
- ok. 100g wędzonego boczku
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 duża łyżka masła
- 1 łyżka mąki
- 1,5 łyżki octu
- 2 łyżki kwaśnej śmietany
- natka pietruszki
- sól
- pieprz
- majeranek, opcjonalnie
Przygotowanie
- Ziemniaki obieramy i kroimy w grubą kostkę. Zalewamy wodą, dodajemy liść laurowy i ziele angielskie. Gdy ziemniaki zaczną się gotować dodajemy: połamane grzyby suszone, pora, pietruszkę, selera, jedną cebulę i marchew pokrojoną w talarki. Gdy zupa zacznie ponownie się gotować zmniejszamy ogień i gotujemy pod przykryciem.
- Na oliwie podsmażamy pokrojoną w drobną kostkę drugą cebulę i pokrojony w kostkę boczek, aż cebula lekko zrumieni się. Pod koniec smażenia dodajemy pokrojoną w kostkę kiełbasę. Całość podsmażamy jeszcze 3–4 minuty i dodajemy do zupy.
- Na tej samej patelni rozpuszczamy masło, dodajemy łyżkę mąki i robimy zasmażkę. Gdy mąka się lekko przesmaży dolewamy wywaru do zasmażki, rozcieńczmy ją i wlewamy wszystko do zupy.
- Gotujemy zupę kilka minut. Ziemniaki i warzywa powinny być już miękkie. Te warzywa, których nie będziemy jeść możemy wyjąć (por, pietruszka, seler).
- W miseczce rozcieńczmy śmietanę i dodajemy ją do zupy, można też śmietanę dodać bezpośrednio na talerzu.
- Doprawiamy kartoflankę solą, pieprzem i octem (wg uznania) oraz majerankiem. Ocet dodaje charakteru tej zupie, jest bardziej wyrazista. Na końcu dodajemy pokrojoną natkę pietruszki.
- Zupa powinna być gotowa w ciągu 40 minut. Najlepiej smakuje następnego dnia. Smacznego!
Odkryj Magiczne przepisy na Wigilię!
Czy jesteś gotowa na świąteczne przysmaki, które zachwycą Twoich gości? Zajrzyj do mojego e-booka „Najlepsze wigilijne przepisy” i odkryj ponad 150 stron inspirujących przepisów łączących tradycję z nowoczesnością. Sprawdź, co dla Ciebie przygotowałam!