Jest to bardzo aromatyczna zupa, a jej podstawą jest hiszpańska kiełbasa chorizo, bardzo aromatyczna i wyrazista w smaku. To ona wiedzie prym. Dodatek ciecierzycy i marchewki sprawia, że jest również bardzo sycąca. Koniecznie podajcie ją z kleksem kwaśniej śmietany bądź jogurtu. Będziecie w niebie :)
Odkryj Magiczne przepisy na Wigilię!
Czy jesteś gotowa na świąteczne przysmaki, które zachwycą Twoich gości? Zajrzyj do mojego e-booka „Najlepsze wigilijne przepisy” i odkryj ponad 150 stron inspirujących przepisów łączących tradycję z nowoczesnością. Sprawdź, co dla Ciebie przygotowałam!
Składniki
- 2 średnie cebule
- 250g ugotowanej ciecierzycy, może być z puszki
- 4 średnie marchewki
- 2 ząbki czosnku
- 300g kiełbasy chorizo
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 2 łyżki papryki wędzonej
- 1 łyżeczka osterj papryki
- 1 puszka pomidorów
- 2 łyżki kwaśnej śmietany lub jogurtu
- natka pietruszki
- świeże listki bazylii
Przygotowanie
- Cebulę kroimy w grubą kostkę i szklimy na oliwie z oliwek. Dodajemy pokrojone chorizo w półplasterki, smażymy. Po około 2 minutach dodajemy paprykę w proszku (wędzoną i ostrą), smażymy przez chwilę, po około minucie przekładamy wszystko do większego garnka.
- Dodajemy pokrojoną marchew w 0,5 cm plasterki, pomidory z puszki (pokrojone), zalewamy wodą (ok. 1l) i gotujemy. Gdy marchew będzie miękka dodajemy ciecierzycę i gotujemy dalej, około 10 minut. Ewentualnie dolewamy wody, jeśli uważamy, że jest za gęsta.
- Zupę doprawiamy solą, pieprzem, ewentualnie jeszcze papryką. Gdy zupa jest już wyłączona, dodajemy posiekaną natkę. Przed podaniem już na takerzu dodajemy kleksa ze śmietany i świeżą bazylię. Smacznego!
Odkryj Magiczne przepisy na Wigilię!
Czy jesteś gotowa na świąteczne przysmaki, które zachwycą Twoich gości? Zajrzyj do mojego e-booka „Najlepsze wigilijne przepisy” i odkryj ponad 150 stron inspirujących przepisów łączących tradycję z nowoczesnością. Sprawdź, co dla Ciebie przygotowałam!