Dziś podaję na talerzu aksamitną zupę dyniowo-marchwiową z dodatkiem imbiru i kurkumy. Taka zupa będzie ozdobą każdego stołu, zarówno wizualnie jak i smakowo. Przepis jest bardzo prosty, tyle ile dyni, tyle marchewki, trochę imbiru, cebula i kurkuma. Lekka, słodka, trochę rozgrzewająca i pożywna. Jej kolor i zapach powinien skusić nawet tych najbardziej wybrednych!
Odkryj Magiczne przepisy na Wigilię!
Czy jesteś gotowa na świąteczne przysmaki, które zachwycą Twoich gości? Zajrzyj do mojego e-booka „Najlepsze wigilijne przepisy” i odkryj ponad 150 stron inspirujących przepisów łączących tradycję z nowoczesnością. Sprawdź, co dla Ciebie przygotowałam!
Składniki
- 1 mała dynia piżmowa, po obraniu ok. 380g
- marchew w takiej samej ilości co dynia
- 1 cebula
- 2 cm korzenia imbiru
- 1/2 łyżeczki kurkumy
- oliwa z oliwek
- sól i pieprz
- 1 łyżka masła
Do dekoracji
- 2–3 łyżki kwaśnej śmietany
- świeża kolendra
- pieczywo na grzanki
Przygotowanie
- Dynię obieramy, czyścimy środek z nasion i kroimy na paski grubości 2 cm. Skrapiamy delikatnie oliwą z oliwek, przekładamy na blachę wyłożoną pergaminem. Wstawiamy do rozgrzanego piekarnika do 180°C na ok. 30 min.
- W garnku rozgrzewamy ok. 2 łyżki oliwy i wrzucamy na już rozgrzaną oliwę: cebulę pokrojoną w kostkę i 2–3 minuty później marchew obraną i pokrojoną na mniejsze kawałki (jedną marchewkę ścieramy na tarce na grubych oczkach i odkładamy ją później). Smażymy przez ok. 3 minuty i zalewamy wodą. Woda ma lekko przykryć warzywa.
- Imbir obieramy, kroimy na pół, wrzucamy do marchwi i cebuli. Gdy dynia jest już upieczona dokładamy ją do zupy i wszystko razem gotujemy do momentu, aż marchew będzie miękka. Wyjmujemy imbir, a resztę składników miksujemy na gładką masę.
- Dodajemy startą marchew (jest to chrupiący element zupy), kurkumę, masło i doprawiamy solą i pieprzem. Jeśli jest za gęsta dolewamy wody i zagotowujemy jeszcze raz. Zupa będzie bardzo aksamitna, lekko słodka, ale powinna być wyraźna w smaku. Podajemy z łyżką kwaśnej śmietany, posypaną świeżą kolendrą i grzankami. Grzanki można podać również osobno. Smacznego!
Odkryj Magiczne przepisy na Wigilię!
Czy jesteś gotowa na świąteczne przysmaki, które zachwycą Twoich gości? Zajrzyj do mojego e-booka „Najlepsze wigilijne przepisy” i odkryj ponad 150 stron inspirujących przepisów łączących tradycję z nowoczesnością. Sprawdź, co dla Ciebie przygotowałam!