Jest to bardzo pożywna zupa i w zupełności może być głównym posiłkiem. Najważniejszym składnikiem jest pieczona marchew, pomidory i pulpeciki z indyka. Jeśli chcemy delikatniejszą wersję np. dla dzieci możemy pominąć liście curry, które nadają jej specyficznego smaku. Coś innego wśród polskich tradycyjnych zup. Polecam!
Składniki
Zupa
- ok. 400g marchwi, 6–7 sztuk
- 1 pietruszka
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- 1 puszka pomidorów, np. pelati
- 3–4 liście curry
- 1/2 łyżeczki kurkumy
- 1 łyżka sosu sojowego
- 2–3 łyżki oliwy z oliwek
- sól
- pieprz
- świeża kolendra
- 1 l bulionu warzywnego lub wody
- kwaśna śmietana, opcjonalnie
Pulpeciki, 16 sztuk
- 250g mielonego mięsa z indyka
- 1 jajko
- 1 szalotka, bardzo drobno posiekana
- 1 łyżeczka mielonej kolendry
- 1 łyżka sosu sojowego
- 4 łyżki kuskusu
Przygotowanie
- Marchew i pietruszkę obieramy, kroimy na mniejsze części. Skrapiamy 1 łyżką oliwy z oliwek, przekładamy na blaszkę i pieczemy do miękkości. Po upieczeniu miksujemy na gładką masę z dodatkiem części bulionu.
- Cebulę kroimy w drobną kostkę i szklimy na pozostałej oliwie z oliwek. Po kilku minutach dodajemy grubo posiekany czosnek, pokrojone pomidory z puszki, pozostały bulion i gotujemy na wolnym ogniu.
- W trakcie gotowania dodajemy zmiksowaną marchew, liście curry. Doprawiamy: sosem sojowym, kurkumą, solą i pieprzem. Po kilku minutach wyjmujemy liście curry, żeby zupa nie była zbyt aromatyczna.
- Składniki na pulpeciki dokładnie wyrabiamy. Formujemy pulpeciki wielkości orzecha włoskiego, ok. 16 sztuk. Wkładamy je do zupy i gotujemy 10–15 minut.
- Zupę podajemy z pulpecikami, śmietaną, świeżą kolendrą i pieczywem (opcjonalnie). Smacznego!