Lubię to połączenie smaków, mocnych i aromatycznych. Tu znajdziemy pomidory, soczewicę, paprykę i czerwoną fasolę. Wszystko przyprawione szczyptą mielonej kolendry, cynamonu i imbiru. Ta zupa przybliży Was do Maroka i zaskoczy smakiem.
Odkryj Magiczne przepisy na Wigilię!
Czy jesteś gotowa na świąteczne przysmaki, które zachwycą Twoich gości? Zajrzyj do mojego e-booka „Najlepsze wigilijne przepisy” i odkryj ponad 150 stron inspirujących przepisów łączących tradycję z nowoczesnością. Sprawdź, co dla Ciebie przygotowałam!
Składniki
- 150g soczewicy czerwonej
- 1 puszka pomidorów, np. pelati
- 1 papryka czerwona
- 1 puszka fasoli czerwonej
- 1/2 łyżeczki mielonej kolendry
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1 łyżeczka mielonego imbiru
- 1 łyżeczka czerwonej papryki, może być ostra
- sól
- pieprz
- kwaśna śmietana
- 2–3 łyżki oliwy z oliwek
Salsa
- 1 awokado
- sok z 1/2 limonki
- garść rukoli
Przygotowanie
- Soczewicę płuczemy na sicie, wkładamy do garnka, zalewamy wodą (ok. 1-1.5l) i gotujemy. Po 10 minutach dodajemy pokrojone pomidory z puszki i gotujemy, aż soczewica będzie miękka.
- Dodajemy pokrojoną w grubą kostkę paprykę i opłukaną fasolę oraz oliwę z oliwek. Gotujemy kolejne 7–10 minut, aż papryka będzie miękka. Gdyby zupa była bardzo gęsta należy dolać trochę wody.
- Doprawiamy zupę kolendrą, cynamonem, imbirem, papryką, solą i pieprzem. Gotujemy 2–3 minuty i odstawiamy.
- Tuż przed podaniem kroimy w kostkę awokado, skrapiamy sokiem z limonki. Gorącą zupę podajemy z łyżką kwaśnej śmietany, 1–2 łyżkami awokado i świeżą rukolą. Smacznego!
Odkryj Magiczne przepisy na Wigilię!
Czy jesteś gotowa na świąteczne przysmaki, które zachwycą Twoich gości? Zajrzyj do mojego e-booka „Najlepsze wigilijne przepisy” i odkryj ponad 150 stron inspirujących przepisów łączących tradycję z nowoczesnością. Sprawdź, co dla Ciebie przygotowałam!