Aksamitny i delikatny sos z kurek, taki jest przepis podstawowy. Tylko kurki, odrobina cebulki, natka pietruszki i całość jest wzmocniona odrobiną wytrawnego wermutu, który dodaje lekko ziołowego posmaku. Sos podajemy z kopytkami, kluskami śląskimi czy zwykłą świeżą bagietką. Pycha!
Składniki
- ok. 400–500g kurek
- 1 mała cebula
- 2 łyżki masła
- 1 łyżka oleju
- 1 szklanka śmietany 30%
- 1/4 szklanki wytrawnego wermutu, opcjonalnie
- natka pietruszki
- sól
- pieprz
Przygotowanie
- Cebulę obieramy, kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na oleju, aż się zeszkli.
- Dodajemy oczyszczone kurki, masło i podsmażamy kurki 3–4 minuty. Podlewamy wermutem, podsmażamy dalej. Gdy wermut odparuje wlewamy śmietanę i dusimy kurki, aż sos w połowie się zredukuje i lekko zgęstniej. Doprawiamy solą i pieprzem.
- Podajemy z kopytkami, kluskami śląskimi lub z bagietką. Przed podaniem posypujemy posiekaną natką pietruszki. Smacznego!







