Połączenie czekolady i bananów uważam za genialne. Ciasto jest wilgotne, aromatyczne i długo świeże. Gdy dodamy do tego delikatny krem, całość rozpływa się w ustach. Polecam!
Odkryj Magiczne przepisy na Wigilię!
Czy jesteś gotowa na świąteczne przysmaki, które zachwycą Twoich gości? Zajrzyj do mojego e-booka „Najlepsze wigilijne przepisy” i odkryj ponad 150 stron inspirujących przepisów łączących tradycję z nowoczesnością. Sprawdź, co dla Ciebie przygotowałam!
Składniki
Ciasto
- 2 szklanki mąki
- 2 łyżki kakao
- 1,5 szklanki cukru
- 1,5 łyżeczki sody
- 1/2 łyżeczki soli
- 230g ciemnej czekolady
- 2 duże jajka
- 3 banany
- 1/2 szklanki ciepłej wody
- 1/2 szklanki mleka
- 1/2 szklanki oleju lub oliwy
- 2 łyżeczki ekstraktu wanilii
- 75g posiekanych orzechów włoskich
Krem
- 300g sera białego, mielonego
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 160 ml śmietany tortowej/ kremówki, 30–36%
Przygotowanie
- Suche składniki mieszamy w dużej misce: mąkę, kakao, cukier, sodę i sól.
- W drugiej misce łączymy pozostałe składniki: rozpuszczoną czekoladę w kąpieli wodnej (powinna być chłodna), jajka, wodę, mleko, olej, wanilię i rozgniecione widelcem banany. Wszystko dokładnie mieszamy.
- Wlewamy mokre składniki do suchych, dodajemy posiekane orzech i mieszamy, aż masa będzie gładka, ale nie za długo. Masę przelewamy do tortownicy (25 x 25 cm) wyłożonej pergaminem i wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180ºC. Pieczemy ok. 40–45 minut. Ciasto wyjmujemy z tortownicy gdy ostygnie.
- Krem. Ser miksujemy z cukrem pudrem i wanilią, przez 2–3 minuty. Dolewamy śmietanę i miksujemy do momentu aż uzyskamy jednolity krem.
- Ostudzone ciasto kroimy na pół i przekładamy kremem. Smacznego!
Ciasto czekoladowo-bananowe możemy podać również z czekoladowym ganache lub bez kremu.
Możemy użyć mniejszej tortownicy, ciasto wyjdzie wtedy wyższe.
Mąkę i kakao przesiewamy.
Odkryj Magiczne przepisy na Wigilię!
Czy jesteś gotowa na świąteczne przysmaki, które zachwycą Twoich gości? Zajrzyj do mojego e-booka „Najlepsze wigilijne przepisy” i odkryj ponad 150 stron inspirujących przepisów łączących tradycję z nowoczesnością. Sprawdź, co dla Ciebie przygotowałam!