Makowiec świąteczny to masa makowa przyrządzona bardzo hojnie i ciasto drożdżowe lub krucho-drożdżowe. Ja przygotowałam to drugie, jest dużo prostsze. Makowiec wyszedł pyszny i aromatyczny! Przepis jest dla wszystkich, chyba nie można go zepsuć. Polecam w 100%!

Odkryj Magiczne przepisy na Wigilię!

Czy jesteś gotowa na świąteczne przysmaki, które zachwycą Twoich gości? Zajrzyj do mojego e-booka „Najlepsze wigilijne przepisy” i odkryj ponad 150 stron inspirujących przepisów łączących tradycję z nowoczesnością. Sprawdź, co dla Ciebie przygotowałam!

Składniki

Ciasto krucho-drożdżowe

  • 400g mąki pszennej
  • 150g miękkiego masła
  • 50g świeżych drożdży
  • 3 łyżki śmietany, kwaśnej – 12%
  • 3 czubate łyżki cukru pudru
  • 2 całe jajka
  • 2 żółtka
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • szczypta soli
  • skórka otarta z 1 cytryny

Masa makowa

  • 300g maku
  • ok.1/2 l mleka, do namoczenia
  • 70g cukru
  • 2 jajka
  • 3g cynamonu
  • 40g miękkiego masła
  • 100g miodu naturalnego, płynnego
  • 25g zmielonych migdałów
  • 250g–300g ulubionych bakalii

Przygotowanie

  1. Dzień wcześniej nastawiamy masę makową. Należy ją przygotować według przepisu na masę makową.
  2. W małej misce rozcieramy drożdże i śmietanę. W dużej misce łączymy masło z cukrem pudrem, jajkami całymi i żółtkami. Dodajemy również wanilię, startą skórkę z cytryny, szczyptę soli oraz drożdże ze śmietaną. Wyrabiamy całość na gładką masę.
  3. Do masy dodajemy przesianą mąkę i delikatnie mieszamy łyżką. Całość przekładamy na stolnicę lub blat oprószony mąką i zagniatamy ciasto. Powinno być niezbyt ścisłe i lśniące. Łatwo je również formować.
  4. Ciasto wałkujemy na prostokąt o grubości ok. 1 cm, długość powinna być po ok. 1,5 cm dłuższa od długości foremki (keksówka ok. 30 cm). Na rozwałkowanym cieście układamy masę makową, pozostawiając wolny margines o szerokości 2 cm, z każdej strony.
  5. Makowiec zaczynamy zwijać. Najpierw zakładamy do środka krótsze boki (tylko margines), następnie zwijamy wzdłuż dłuższego boku. Ciasto ostrożnie przenosimy do podłużnej foremki (łączeniem do dołu), wysmarowanej masłem lub wyłożonej papierem do pieczenia.
  6. Odstawiamy makowiec na godzinę do wyrośnięcia. Aby uniknąć popękania makowca, można go ponakłuwać ostrym drewnianym patyczkiem (takim do szaszłyków) i przykryć ściereczką.
  7. Po godzinie makowiec wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 100ºC, zwiększamy temperaturę do 175ºC–180ºC i pieczemy ok. 50–55 minut. Jeśli makowiec pod koniec pieczenia zbyt szybko się zarumienił możemy przykryć go folią aluminiową. Po upieczeniu zostawiamy go w foremce, aby wystygł. Zimny już możemy polukrować i posypać prażonymi orzechami lub makiem. Smacznego!

Źródło: „W staropolskiej kuchni” – przepis na krucho-drożdżowe ciasto

Możemy użyć również gotowej masy makowej, jedną puszkę.

Z przepisu wychodzi jeden duży makowiec, możemy upiec dwa mniejsze (używamy mniejszych keksówek).

Lukier: 1 szklankę cukru pudru rozcieramy z sokiem z połowy cytryny, dalej dolewamy 1–2 łyżki wody. Tyle, aby uzyskać odpowiednią konsystencję lukru. Makowiec można posypać też cukrem pudrem.

Odkryj Magiczne przepisy na Wigilię!

Czy jesteś gotowa na świąteczne przysmaki, które zachwycą Twoich gości? Zajrzyj do mojego e-booka „Najlepsze wigilijne przepisy” i odkryj ponad 150 stron inspirujących przepisów łączących tradycję z nowoczesnością. Sprawdź, co dla Ciebie przygotowałam!