Idealna propozycja na śniadanie. Lekki, puszysty omlet z dodatkiem koziego sera, bazylii i pomidorów koktajlowych. Nic dodać i nic ująć, omlet jest po prostu smaczny. Przepis z magazynu BBC „Good Food”.
Odkryj Magiczne przepisy na Wigilię!
Czy jesteś gotowa na świąteczne przysmaki, które zachwycą Twoich gości? Zajrzyj do mojego e-booka „Najlepsze wigilijne przepisy” i odkryj ponad 150 stron inspirujących przepisów łączących tradycję z nowoczesnością. Sprawdź, co dla Ciebie przygotowałam!
Składniki
- 4 jajka
- 1–2 łyżki startego parmezanu
- 1 garść posiekanej świeżej bazylii
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 50g koziego sera, twarogowego
- 4–5 pomidorków koktajlowych
Przygotowanie
- Rozgrzewamy piekarnik do 200°C. Naczynie żaroodporne smarujemy oliwą z oliwek.
- Do żółtek dodajemy starty parmezan i bazylię, mieszamy. Białka ubijamy na sztywną pianę, następnie dodajemy do niej żółtka i delikatnie mieszamy. Masę przekładamy do naczynia żaroodpornego i równo rozprowadzamy. Na wierzchu układamy przekrojone na pół pomidorki koktajlowe. Wkładamy do rozgrzanego piekarnika na 2–3 minuty, aż jajka lekko się zetną.
- Wyjmujemy, szybko dokładamy pokruszony kozi ser na wierzch i ponownie wkładamy do piekarnika. Pieczemy ok. 10–12 minut. Czas pieczenia zależy od wielkości naczynia jakiego użyjemy. Omlet podajemy gorący, zaraz po wyjęciu z piekarnika. Smacznego!
Użyłem owalnego naczynia o długości 20 cm, szerokości 15 cm.
Odkryj Magiczne przepisy na Wigilię!
Czy jesteś gotowa na świąteczne przysmaki, które zachwycą Twoich gości? Zajrzyj do mojego e-booka „Najlepsze wigilijne przepisy” i odkryj ponad 150 stron inspirujących przepisów łączących tradycję z nowoczesnością. Sprawdź, co dla Ciebie przygotowałam!