Bardzo lubię pierogi, niemal w każdym wydaniu. Te są ze szpinakiem i kozim serem. Polane czosnkowo-ziołowym masłem smakują obłędnie. Zresztą sami oceńcie!
Odkryj Magiczne przepisy na Wigilię!
Czy jesteś gotowa na świąteczne przysmaki, które zachwycą Twoich gości? Zajrzyj do mojego e-booka „Najlepsze wigilijne przepisy” i odkryj ponad 150 stron inspirujących przepisów łączących tradycję z nowoczesnością. Sprawdź, co dla Ciebie przygotowałam!
Składniki
- 120g świeżego szpinaku
- 1 cebula
- 150g koziego sera, kruchego
- 250g białego chudego sera
- 2 żółtka
- 3 ząbki czosnku
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- sól
- pieprz
- ciasto na pierogi
- 3 łyżki masła
- 1 ząbek czosnku
- 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
Przygotowanie
- Cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy przez 3 minuty na oliwie z oliwek. Dodajemy posiekany drobno szpinak i smażymy, aż szpinak puści wodę. Następnie dodajemy posiekany drobno czosnek, doprawiamy solą, pieprzem i smażymy 2–3 minuty.
- W misce łączymy ser kozi z białym, dodajemy żółtka, przestudzony szpinak i mieszamy. W razie potrzeby doprawiamy jeszcze solą i pieprzem.
- Przygotowujemy ciasto na pierogi z 3/4 porcji. Dzielimy je na 3 części, każdą wałkujemy na grubość ok. 2 mm i wycinamy krążki (moje były o średnicy 9 cm). Na środek, łyżką nakładamy farsz. Składamy pierogi na pół i zlepiamy brzegi. Farsz powinien wypełniać całą przestrzeń wewnątrz pieroga. Tak samo postępujemy z kolejnymi porcjami ciasta. Pierogi układamy na lnianej ściereczce w odstępach.
- Pierogi wkładamy partiami na wrzącą i osoloną wodę. Mieszamy i przykrywamy. Kiedy wypłyną na wierz, odkrywamy i gotujemy 2 minuty. Wyjmujemy łyżką cedzakową.
- Podajemy gorące polane roztopionym masłem z czosnkiem i natką pietruszki. Smacznego!
Jeśli pierogi ostygną możemy odsmażyć je na patelni.
Pierogi możemy zamrozić, zobacz kuchenne porady.
Farsz możemy nakładać używając rękawa cukierniczego z dużą okrągłą końcówką.
Odkryj Magiczne przepisy na Wigilię!
Czy jesteś gotowa na świąteczne przysmaki, które zachwycą Twoich gości? Zajrzyj do mojego e-booka „Najlepsze wigilijne przepisy” i odkryj ponad 150 stron inspirujących przepisów łączących tradycję z nowoczesnością. Sprawdź, co dla Ciebie przygotowałam!