Tych rurek reklamować nie trzeba. Kto je miał okazję jeść wie, że są pyszne, a kto nie próbował…cóż musi nadrobić. Są łatwe do przygotowanie, choć dość pracochłonne, ale warto. Do wypełnienia użyłam delikatnego kremu z mascarpone i śmietany, można użyć kremu do karpatki lub budyniu, tylko zimnego. Polecam!

Odkryj Magiczne przepisy na Wigilię!

Czy jesteś gotowa na świąteczne przysmaki, które zachwycą Twoich gości? Zajrzyj do mojego e-booka „Najlepsze wigilijne przepisy” i odkryj ponad 150 stron inspirujących przepisów łączących tradycję z nowoczesnością. Sprawdź, co dla Ciebie przygotowałam!

Składniki

Ciasto

  • 500g mąki pszennej
  • 250g masła
  • 250g kwaśnej śmietany, najlepiej 18%
  • szczypta soli
  • cukier do obtoczenia

Krem

  • 125g serka mascarpone
  • 250g śmietany 30%, może być też 36%
  • 3 łyżki kwaśnej śmietany
  • 2–3 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

Przygotowanie

  1. Ciasto. Mąkę rozcieramy z masłem, dodajemy sól i śmietanę. Szybko zagniatamy ciasto na gładką i jednolitą masę. Zawijamy w folię i wstawiamy na 30 minut do lodówki.
  2. Ciasto dzielimy na dwie części. Każdą wałkujemy cienko na grubość 2 mm i kroimy na długie paski ok. 2 cm. Rurki smarujemy masłem (można oprószyć mąką) i nawijamy paski zaczynając od węższej strony. Ciasto powinno lekko na siebie zachodzić (patrz zdjęcie). Następnie rurkę obtaczamy w cukrze.
  3. Rurki pieczemy ok. 12–15 minut w temperaturze 190ºC, czas zależy od piekarnika. Rurki powinny być lekko zrumienione. Po upieczeniu czekamy, aż lekko przestygną i jeszcze z ciepłych wyjmujemy foremki.
  4. Krem. Obydwie śmietany ubijamy z cukrem pudrem i wanilią. Pod koniec dodajemy mascarpone. Śmietana powinna być ubita, ale nie zbyt sztywno. Rękawem cukierniczym napełniamy rurki. Możemy je przechowywać w szczelnym pudełku w lodówce przez 3–4 dni, choć zapewniam Was, że tyle nie wytrwają :). Rurki możemy przechowywać również bez kremu, wtedy nie wkładamy ich do lodówki. Smacznego!

Jeśli nie macie wprawy, wolno nawijacie paski i ciasto pod wpływem ciepłych rąk traci lekko kształt, można jeszcze je wstawić do lodówki przed pieczeniem, schłodzone będą trzymać kształt w trakcie pieczenia.

Rurki zrobiłam z połowy porcji, wyszło mi ok. 20 rurek o długości 9 cm, ciasto rozwałkowałam jak w przepisie. Można zrobić je jeszcze cieńsze, będą bardziej kruche, ale też łatwiej je uszkodzić.

Połowę ciasta możemy zamrozić, będzie na inną okazję.

Odkryj Magiczne przepisy na Wigilię!

Czy jesteś gotowa na świąteczne przysmaki, które zachwycą Twoich gości? Zajrzyj do mojego e-booka „Najlepsze wigilijne przepisy” i odkryj ponad 150 stron inspirujących przepisów łączących tradycję z nowoczesnością. Sprawdź, co dla Ciebie przygotowałam!