Tę rybę można przygotować w 30 minut, może nawet mniej. Ten prosty przepis zaskoczy Was swoim smakiem. Danie jest pyszne, lekko pikantne i słodkie od mleka kokosowego, ma też wspaniały kolor. Rybę plecam podać z ryżem kokosowym.
Odkryj Magiczne przepisy na Wigilię!
Czy jesteś gotowa na świąteczne przysmaki, które zachwycą Twoich gości? Zajrzyj do mojego e-booka „Najlepsze wigilijne przepisy” i odkryj ponad 150 stron inspirujących przepisów łączących tradycję z nowoczesnością. Sprawdź, co dla Ciebie przygotowałam!
Składniki
- ok. 350g białej ryby, np. filet z mintaja lub halibuta
- 1 puszka pomidorów
- 1 szklanka mleka kokosowego, kremowego
- 1/2 łyżeczki pasty curry, zielonej lub czerwonej
- 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne
- 1 łyżeczka papryki
- 1/2 łyżeczki curry
- 1 łyżeczka mielonego imbiru
- sól
- pieprz
- cukier, opcjonalnie
- kolendra
Przygotowanie
- Wszystkie składniki poza rybą dokładnie mieszamy i gotujemy przez ok. 10 minut, sos powinien lekko się zredukować.
- Filety z ryby kroimy w dużą kostkę i dodajemy do gotującego się sosu. Całość dusimy na średnim ogniu ok. 7–10 minut, aż ryba będzie gotowa. Doprawiamy solą, pieprzem i cukrem (opcjonalnie).
- Posypujemy posiekaną kolendrą i podajemy z ryżem na sypko, ugotowanym również z mlekiem kokosowym. Smacznego!
Ważne jest by użyć dobrego mleka kokosowego, powinno być gęste i kremowe. Lekko zredukowany sos uzyska wówczas odpowiednią konsystencję.
Jeśli chcemy uzyskać łagodniejszy smak (choć sos nie jest bardzo pikantny), możemy pominąć pieprz cayenne i pastę curry. Sos będzie wtedy jeszcze bardziej kokosowy i delikatny.
Ryż nastawiamy w tym samym czasie co sos. Przeczytaj jak ugotować ryż kokosowy na sypko.
Odkryj Magiczne przepisy na Wigilię!
Czy jesteś gotowa na świąteczne przysmaki, które zachwycą Twoich gości? Zajrzyj do mojego e-booka „Najlepsze wigilijne przepisy” i odkryj ponad 150 stron inspirujących przepisów łączących tradycję z nowoczesnością. Sprawdź, co dla Ciebie przygotowałam!