Suszone śliwki, najpierw namoczyłam w ciemnym rumie, później oblałam czekoladowym ganache, by wreszcie wykończyć je ciemną czekoladą. Połączenie w 100% udane. Polecam ten prosty przepis!
Odkryj Magiczne przepisy na Wigilię!
Czy jesteś gotowa na świąteczne przysmaki, które zachwycą Twoich gości? Zajrzyj do mojego e-booka „Najlepsze wigilijne przepisy” i odkryj ponad 150 stron inspirujących przepisów łączących tradycję z nowoczesnością. Sprawdź, co dla Ciebie przygotowałam!
Składniki
- 30–35 suszonych śliwek
- 1 szklanka rumu
Ganache
- 100g ciemnej czekolady (zawartość kakao 72%)
- 100g śmietany tortowej (36%)
- 12g syropu kukurydzianego
- 12g miękkiego masła
- 5ml ciemnego rumu
Do wykończenia
- 300g ciemnej czekolady
Przygotowanie
- Śliwki zalewamy rumem i moczymy przez min. 2 godziny, a najlepiej zostawić je na noc.
- Do małego garnka wlewamy śmietanę i syrop kukurydziany, podgrzewamy. Gdy tylko zacznie się gotować zalewamy posiekaną czekoladę i zostawiamy ją na ok. 2 minuty.
- Po tym czasie delikatnie mieszamy do uzyskania gładkiej masy. Znowu zostawiamy czekoladę na kilka minut, następnie dodajemy miękkie masło i rum. Dokładnie mieszamy. Jeśli ganache jest bardzo płynny zostawiamy go na 10–15 minut, aby zaczął lekko tężeć.
- Odsączamy śliwki z rumu na ręczniku papierowym. Używając widelca zanurzamy po kolei śliwki w ganache, powinny być dokładnie pokryte masą. Delikatnie potrząsamy widelcem, spadnie nadmiar ganache. Odkładamy na pergamin.
- 300g ciemnej czekolady temperujemy. Jeśli nie macie czasu, wystarczy rozpuści ją w kąpieli wodnej. Jednak czekolada którą poddamy temperowaniu jest dużo smaczniejsza.
- Gdy już przygotowaliśmy czekoladę, śliwki pokryte ganache na pewno zastygły. Używając widelca maczamy je po kolei w rozpuszczonej czekoladzie, potrząsamy widelcem, gdy spadnie nadmiar odkładamy na pergamin. Gdy zastygną przekładamy do papilotek. Smacznego!
Tak przygotowane śliwki przechowujemy w lodówce do kilku dni.
Przeczytaj artykuł o temperowaniu czekolady. oraz o ganache.
Odkryj Magiczne przepisy na Wigilię!
Czy jesteś gotowa na świąteczne przysmaki, które zachwycą Twoich gości? Zajrzyj do mojego e-booka „Najlepsze wigilijne przepisy” i odkryj ponad 150 stron inspirujących przepisów łączących tradycję z nowoczesnością. Sprawdź, co dla Ciebie przygotowałam!