Ten tort był na pierwsze urodziny. Małpka, która leży, to Oliver z BabyTv, ulubiona postać solenizantki, a druga małpka siedzi i trzyma numer jeden, jest z masy cukrowej. U podstawy tortu są klocki z imieniem, udekorowane kwiatkami i kapeluszami. Wszystko w jasnych, pastelowych kolorach. Jest to propozycja jak można udekorować tort postacią z bajki. Smak tortu był kokosowy, ale oczywiście taką dekorację możemy zrobić z każdym innym smakiem. Zapraszam.
Odkryj Magiczne przepisy na Wigilię!
Czy jesteś gotowa na świąteczne przysmaki, które zachwycą Twoich gości? Zajrzyj do mojego e-booka „Najlepsze wigilijne przepisy” i odkryj ponad 150 stron inspirujących przepisów łączących tradycję z nowoczesnością. Sprawdź, co dla Ciebie przygotowałam!
Składniki
Biszkopt
- 8 jajek
- 160 g cukru
- 240 g mąki pszennej
- 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
Krem
- 800 ml śmietany kremówki (najlepiej 36%)
- 200 g wiórków kokosowych
- puszka mleka kokosowego (400g)
- puszka mleka skondensowanego – słodzonego
- 50 ml spirytusu (w kremie jest nie wyczuwalny, ale podkreśla smak)
- 3-4 łyżki cukru pudru
Do dekoracji
- biała czekolada
- masa cukrowa
- barwniki spożywcze (różne)
Poncz
- woda
- cukier
- sok z cytryny
- 50 ml spirytusu (opcjonalnie)
Przygotowanie
Dzień pierwszy
- Pieczemy jasny biszkopt według tego przepisu.
- Do garnka dajemy wiórki kokosowe, obydwa mleka i gotujemy, na wolnym ogniu przez ok. 15 minut, cały czas mieszając. Odstawiamy do wystygnięcia.
- Gotujemy wodę z cukrem (proporcje 2:1), gdy ostygnie dodajemy sok z cytryny i spirytus.
- Dekoracja: Robimy małpkę i klocki. Ładnie wyschną na następny dzień. Klocki robimy z masy cukrowej. Zabarwiamy ją na kilka kolorów i robimy tyle klocków ile jest liter w imieniu. Białą czekoladą lub ciemną piszemy literki na klockach.
Dzień drugi
- Biszkopt kroimy na trzy części.
- Śmietanę ubijamy, tuż przed końcem ubijania dodajemy pastę kokosową (trzeba uważać, jeśli krem jest już mocno kokosowy nie musimy dodawać całej pasty, aby krem nie zrobił się za ciężki), spirytus i jeśli krem jest zbyt mało słodki to cukier puder.
- Nasączamy pierwszy krążek ponczem, smarujemy kremem i tak z kolejnymi dwoma krążkami biszkoptu. Smarujemy kremem boki i wierzch, wkładamy do lodówki. Gdy się lekko schłodzi możemy boki udekorować białą czekoladą lub obsypać wiórkami kokosowymi.
- Na krótko przed podaniem dekorujemy klockami i małpką. Masa cukrowa nie lubi lodówki. Miłej zabawy. Smacznego!
Odkryj Magiczne przepisy na Wigilię!
Czy jesteś gotowa na świąteczne przysmaki, które zachwycą Twoich gości? Zajrzyj do mojego e-booka „Najlepsze wigilijne przepisy” i odkryj ponad 150 stron inspirujących przepisów łączących tradycję z nowoczesnością. Sprawdź, co dla Ciebie przygotowałam!