Ten tort był na pierwsze urodziny. Małpka, która leży, to Oliver z BabyTv, ulubiona postać solenizantki, a druga małpka siedzi i trzyma numer jeden, jest z masy cukrowej. U podstawy tortu są klocki z imieniem, udekorowane kwiatkami i kapeluszami. Wszystko w jasnych, pastelowych kolorach. Jest to propozycja jak można udekorować tort postacią z bajki. Smak tortu był kokosowy, ale oczywiście taką dekorację możemy zrobić z każdym innym smakiem. Zapraszam.

Odkryj Magiczne przepisy na Wigilię!

Czy jesteś gotowa na świąteczne przysmaki, które zachwycą Twoich gości? Zajrzyj do mojego e-booka „Najlepsze wigilijne przepisy” i odkryj ponad 150 stron inspirujących przepisów łączących tradycję z nowoczesnością. Sprawdź, co dla Ciebie przygotowałam!

Składniki

Biszkopt

  • 8 jajek
  • 160 g cukru
  • 240 g mąki pszennej
  • 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

Krem

  • 800 ml śmietany kremówki (najlepiej 36%)
  • 200 g wiórków kokosowych
  • puszka mleka kokosowego (400g)
  • puszka mleka skondensowanego – słodzonego
  • 50 ml spirytusu (w kremie jest nie wyczuwalny, ale podkreśla smak)
  • 3-4 łyżki cukru pudru

Do dekoracji

  • biała czekolada
  • masa cukrowa
  • barwniki spożywcze (różne)

Poncz

  • woda
  • cukier
  • sok z cytryny
  • 50 ml spirytusu (opcjonalnie)

Przygotowanie

Dzień pierwszy

  1. Pieczemy jasny biszkopt według tego przepisu.
  2. Do garnka dajemy wiórki kokosowe, obydwa mleka i gotujemy, na wolnym ogniu przez ok. 15 minut, cały czas mieszając. Odstawiamy do wystygnięcia.
  3. Gotujemy wodę z cukrem (proporcje 2:1), gdy ostygnie dodajemy sok z cytryny i spirytus.
  4. Dekoracja: Robimy małpkę i klocki. Ładnie wyschną na następny dzień. Klocki robimy z masy cukrowej. Zabarwiamy ją na kilka kolorów i robimy tyle klocków ile jest liter w imieniu. Białą czekoladą lub ciemną piszemy literki na klockach.

Dzień drugi

  1. Biszkopt kroimy na trzy części.
  2. Śmietanę ubijamy, tuż przed końcem ubijania dodajemy pastę kokosową (trzeba uważać, jeśli krem jest już mocno kokosowy nie musimy dodawać całej pasty, aby krem nie zrobił się za ciężki), spirytus i jeśli krem jest zbyt mało słodki to cukier puder.
  3. Nasączamy pierwszy krążek ponczem, smarujemy kremem i tak z kolejnymi dwoma krążkami biszkoptu. Smarujemy kremem boki i wierzch, wkładamy do lodówki. Gdy się lekko schłodzi możemy boki udekorować białą czekoladą lub obsypać wiórkami kokosowymi.
  4. Na krótko przed podaniem dekorujemy klockami i małpką. Masa cukrowa nie lubi lodówki. Miłej zabawy. Smacznego!

Odkryj Magiczne przepisy na Wigilię!

Czy jesteś gotowa na świąteczne przysmaki, które zachwycą Twoich gości? Zajrzyj do mojego e-booka „Najlepsze wigilijne przepisy” i odkryj ponad 150 stron inspirujących przepisów łączących tradycję z nowoczesnością. Sprawdź, co dla Ciebie przygotowałam!