To była moja pierwsza przygoda z Truflami. Bardzo długo zastanawiałam się jaki smak zrobić i jak się do nich zabrać. Trufle i czekoladki to wdzięczny temat, ale jak dla mnie to wyższa sztuka, piękna i smaczna. Bałam się, że nie wyjdą. W końcu, z pomocą książki „Making Fine Chocolates” Andrew Garrisona Shottsa zdecydowałam się na klasyczne trufle z ciemnej czekolady z dodatkiem rumu. Idealne na prezent i na co dzień. Wypełnienie trufli to czekoladowy ganache z delikatnym posmakiem rumu, a całość spowita jest w ciemną czekoladę i kakao. Podobno są łatwe do wykonania, ale to oceńcie sami. Jedna sztuka z dobrą kawą…hmm nie ma nic szlachetniejszego w smaku. Polecam przepis i książkę.

Odkryj Magiczne przepisy na Wigilię!

Czy jesteś gotowa na świąteczne przysmaki, które zachwycą Twoich gości? Zajrzyj do mojego e-booka „Najlepsze wigilijne przepisy” i odkryj ponad 150 stron inspirujących przepisów łączących tradycję z nowoczesnością. Sprawdź, co dla Ciebie przygotowałam!

Składniki

  • 119g ciemnej czekolady (zawartość kakao 72%)
  • 112g śmietany tortowej (36%)
  • 14g syropu kukurydzianego
  • 14g miękkiego masła
  • 15ml ciemnego rumu (opcjonalnie)

Do wykończenia

  • 266g dobrej jakości kakao
  • 453g ciemnej czekolady (zawartość kakao 61%), utemperowanej

Przygotowanie

Przygotowujemy ganache

  1. Do średniej wielkości miski wkładamy czekoladę (posiekaną). Do małego garnka wkładamy syrop kukurydziany, śmietanę i podgrzewamy. Cały czas mieszamy, gdy tylko zacznie się gotować zdejmujemy z ognia i zalewamy czekoladę. Zostawiamy tak zalaną czekoladę na 2 minuty.
  2. Po 2 minutach mieszamy delikatnie, do uzyskania gładkiej masy. Teraz gdy temperatura czekolady ma 35°C (potrzebujemy zmierzyć ją termometrem do czekolady), dodajemy masło i dokładnie mieszamy. Zostawiamy na 45 minut do godziny. Po tym czasie masa powinna przestygnąć i trochę stężeć. Wkładamy ją do rękawa cukierniczego z okrągłą końcówką i wyciskamy na blachę wyłożoną pergaminem kulki o średnicy ok. 2-2.5cm. Na tym etapie nie musimy się przejmować kształtem.
  3. Tak wyciśnięty ganache zostawiamy na noc do wyschnięcia. Następnego dnia poprawiamy nasze kulki, kręcąc je w ręku i nadając im naprawdę kulisty kształt.

Wykończenie trufli

  1. Na głęboki talerz wysypujemy kakao, a w drugiej misce umieszczamy utemperowaną czekoladę.
  2. Wkładamy pojedynczo kulkę najpierw do czekolady, wyciągamy np. na widelcu, gdy czekolada lekko spłynie, wkładamy truflę do kakao i obtaczamy. Wyjmujemy na pergamin i zostawiamy do zastygnięcia. Trufle układamy w małe papilotki, pudełeczka lub celofanowe woreczki. Smacznego!

Jeśli nie lubimy ciemnej czekolady zawartością 72% kakao, możemy ją zastąpić 61%, a do kakao w którym obtaczamy nasze trufle można dodać cukier puder, to złagodzi ich smak

Przeczytaj artykuł o temperowaniu czekolady. oraz o ganache.

Odkryj Magiczne przepisy na Wigilię!

Czy jesteś gotowa na świąteczne przysmaki, które zachwycą Twoich gości? Zajrzyj do mojego e-booka „Najlepsze wigilijne przepisy” i odkryj ponad 150 stron inspirujących przepisów łączących tradycję z nowoczesnością. Sprawdź, co dla Ciebie przygotowałam!