Zupa ta łączy w sobie trzy smaki: słodki, kwaśny oraz pikantny. Połączona ze śmietaną i aromatyczną salsą może stanowić elegancką przystawkę lub samodzielne danie na kolację we dwoje i nie tylko. Świetnie rozgrzewa i syci, jest idealna na jesienne i zimowe dni. Polecam!
Odkryj Magiczne przepisy na Wigilię!
Czy jesteś gotowa na świąteczne przysmaki, które zachwycą Twoich gości? Zajrzyj do mojego e-booka „Najlepsze wigilijne przepisy” i odkryj ponad 150 stron inspirujących przepisów łączących tradycję z nowoczesnością. Sprawdź, co dla Ciebie przygotowałam!
Składniki
Zupa
- puszka czerwonej fasoli
- 200g kiełbasy chorizo
- 1 duża cebula
- 1l bulionu z kury
- 150 ml wina (białe lub czerwone) albo łyżeczka winnego octu balsamicznego
- łyżeczka miodu pszczelego
- łyżeczka suszonego oregano
- słodka papryka i czarny pieprz do smaku
- kwaśna śmietana, do dekoracji
Salsa
- 1/2 awokado
- sok jednej z limonki
- świeża kolendra (garść)
Przygotowanie
- Kiełbasę chorizo kroimy w duże kostki i wrzucamy na rozgrzaną patelnię z odrobiną tłuszczu (by zapobiec przywieraniu). Smażymy przez 2–3 minuty, aż z chorizo zacznie wytapiać się tłuszcz.
- Dorzucamy skrojoną w duże kostki cebulę i smażymy razem aż cebulka stanie się szklista.
- Usmażoną cebulę z chorizo przekładamy do średniej wielkości garnka, dolewamy wino i dusimy przez 5 minut. Następnie dodajemy fasolę oraz bulion i gotujemy razem przez ok. 10 minut. Jeśli nie chcemy używać wina, wówczas od razu dodajemy bulion i fasolę.
- Teraz dodajemy miód, doprawiamy do smaku słodką papryką, pieprzem i oregano. Ewentualnie możemy dodać też odrobinę oliwy i octu balsamicznego.
- Gotujemy na małym ogniu przez 45 minut.
- Salsa. Awokado obieramy, wyjmujemy pestkę i połówkę kroimy na drobną kostkę, dodajemy sok z jednej limonki i garść posiekanej kolendry, mieszamy.
- Zupę podajemy w głębokich talerzach lub w miseczkach, układając na powierzchni łyżkę kwaśnej śmietany i łyżkę salsy. Smacznego!
Odkryj Magiczne przepisy na Wigilię!
Czy jesteś gotowa na świąteczne przysmaki, które zachwycą Twoich gości? Zajrzyj do mojego e-booka „Najlepsze wigilijne przepisy” i odkryj ponad 150 stron inspirujących przepisów łączących tradycję z nowoczesnością. Sprawdź, co dla Ciebie przygotowałam!