Odkryj Magiczne przepisy na Wigilię!
Czy jesteś gotowa na świąteczne przysmaki, które zachwycą Twoich gości? Zajrzyj do mojego e-booka „Najlepsze wigilijne przepisy” i odkryj ponad 150 stron inspirujących przepisów łączących tradycję z nowoczesnością. Sprawdź, co dla Ciebie przygotowałam!
Czas Świąt mamy już za sobą, teraz pozostaje przywitać Nowy Rok w dobrym stylu. Jedni zrobią to na prawdziwym balu, inni przywitają Nowy Rok oddając się białemu szaleństwu gdzieś w górach, a dla tych którzy spędzą sylwestra w domu sami, bądź z przyjaciółmi, przygotowałam kilka propozycji na ten wieczór.
Najlepiej gdy skupimy się na daniach, które można przygotować wcześniej, aby został nam czas na chwilę relaksu, a później to już tylko szampańska zabawa.
Zaczynamy od przystawek, można wybrać ich kilka rodzajów, żeby każdy znalazł coś dla siebie. Coś ciepłego na główne danie, idealnie gdy będzie można te dnia ponownie podgrzać. Oczywiście nie powinno zabraknąć deseru. Pamiętajmy też, aby podzielić się przygotowaniem potraw jeśli spotykamy się w gronie znajomych.
Dobre jedzenie, dobre towarzystwo i mamy gwarantowany sukces, powodzenia w kuchni.
Przystawki
Francuska zupa cebulowa, zupę można przygotować wcześniej, a gdy goście będą w komplecie podgrzaną zupę przelewamy do misek, układamy pokrojoną bagietkę, posypujemy serem i za kilka minut mamy gotową przystawkę na ciepło. Ponieważ, jest to przystawka można podać mniejsze porcje.
Zupa z chorizo,kolejna ciepła przystawka, dobrze rozgrzewa i jest jest bardzo pożywna. Będzie znakomitym podkładem pod drinki.
Pasztet z soczewicy upieczony dzień wcześniej będzie idealną przystawką. Można podać do niego pokrojone korniszony, sos z żurawin, lub chrzanowy.
Pasztet z kurczaka, prosty do przygotowania i nie zastąpiony na polskim świątecznym stole.
Ryba po grecku, pyszne danie i również idealne na tą okazję. Jeśli przygotujemy je wcześniejszej, w wieczór sylwestrowy jedyne co trzeba z nim zrobić, to wystawić je na stół.
Sałatka warzywna, wszystkim chyba znana. Bez niej nie odbędą się żadne święta, imprezy itp.
Galaretka z kurczakiem, przygotowana w małych miseczkach, ładnie się prezentuje i jest równie pyszna.
Marynowane oliwki z kozim serem, a do nich pieczywo domowej roboty, oczywiście wszystko można przygotować również wcześniej.
Jeśli chleb to polecam: chleb piwny, jest łatwy do upieczenia. Idealnie pasuje do oliwek, i deski serów, którą również można przygotować na sylwestrowy wieczór.
Wiejski chleb francuski, trochę bardziej pracochłonny, ale wyśmienity.
Rolada z łososia wędzonego z serkiem mascarpone, wprost rozpływa się w ustach. Daje też nam dużo wolnego czasu, bo można zrobić ją dzień wcześniej.
Sałatka z tuńczyka pożywna, pyszna i elegancka, jeśli odpowiednio ją podamy.
Dania na ciepło
Bigos staropolski możne mało oryginalnie, ale za to jak pysznie, a gdy bigos ostygnie z łatwością go podgrzejemy.
Świąteczny indyk z warzywami, gdy upieczemy go wcześniej, do ostatniej chwili można przetrzymać go w piekarniku pod przykryciem. Goście będą zachwyceni, a my się nie zmęczymy przygotowując go.
Świetny na obiad: Pieczony kurczak na butelce z piwem, mało pracy, dużo smaku.
Ryba po grecku, wpisuję ją w główne dania ponieważ można przygotować ją w naczyniu żaroodpornym i podać na ciepło, podgrzaną w piekarniku.
Smażony indyk z szałwią, jeśli wcześniej lekko go tylko obsmażymy, na kilkanaście minut przed podaniem wystarczy włączyć piekarnik i podpiec go. Do indyka świetnie będą pasować pieczone ziemniaki.
Desery
Sernik krakowski, bardzo smaczny, lekko pomarańczowy i bardzo w polskim stylu.
Sero-makowiec, dwa w jednym. Pyszny ser i masa makowa połączona w jedno ciasto. Jeśli upieczemy w większej tortownicy, uzyskamy niższe ciastka, które będzie łatwiej pokroić.
Jabłecznik z bitą śmietaną, bardzo deserowe ciasto. Polecam na mniejsze przyjęcia.
Kremówka na kruchym cieście, jest idealna, kruche ciasto połączone z pysznym kremem i budyniem daje bajeczne połączenie. Można ją przygotować dzień wcześniej, a tuż przed podaniem posypać cukrem pudrem.
Sernik nowojorski, ten sernik rozpływa się w ustach. Na duże przyjęcie można upiec go niższy, w kwadratowej lub prostokątnej tortownicy. Pokroić na małe deserowe kwadraty i każdy udekorować np. borówkami lub żurawiną. Otrzymamy eleganckie deserowe ciastka.
Crème brûlée, druga francuska propozycja: delikatny, mocno waniliowy krem. Sprawdzi się szczególnie na małych przyjęciach.
Dla bardziej wytrwałych. Ptysie deserowe z kremem mascarpone, małe ptysie ułożone w piramidę na dużym talerzu będą cieszyć nie tylko podniebienie, ale też oko.
Odkryj Magiczne przepisy na Wigilię!
Czy jesteś gotowa na świąteczne przysmaki, które zachwycą Twoich gości? Zajrzyj do mojego e-booka „Najlepsze wigilijne przepisy” i odkryj ponad 150 stron inspirujących przepisów łączących tradycję z nowoczesnością. Sprawdź, co dla Ciebie przygotowałam!