Odkryj Magiczne przepisy na Wigilię!
Czy jesteś gotowa na świąteczne przysmaki, które zachwycą Twoich gości? Zajrzyj do mojego e-booka „Najlepsze wigilijne przepisy” i odkryj ponad 150 stron inspirujących przepisów łączących tradycję z nowoczesnością. Sprawdź, co dla Ciebie przygotowałam!
Wielkanoc jest najstarszym i najważniejszym świętem chrześcijańskim, upamiętniającym zmartwychwstanie Jezusa Chrystusa. W Wielką Sobotę tradycyjnie idziemy z koszyczkiem wielkanocnym (święconką), który jest wypełniony pokarmami na świąteczne śniadanie.
Obowiązkowo są jajka czyli symbol nowego życia. Jajka są w postaci pisanek lub kraszanek. Znajdziemy jeszcze cukrowego baranka, sól kuchenną, chleb, wędlinę, chrzan, pieprz i ciasto świąteczne.
Zależnie od regionów Polski są różne tradycje i obyczaje. U mnie najpierw dzielimy się poświęconym jajkiem, a wszystkie pyszności z koszyczka trafiają na stół. Dodatkowo mamy: faszerowane jajka, suszoną kiełbasę, sałatki. Tradycyjny żurek lub barszcz biały podajemy na obiad, plus pieczone mięso. Na deser pascha, babki wielkanocne i koniecznie mazurek. Te wszystkie potrawy są nie tylko smaczne, ale również pięknie dekorują stół.
Ja mam dla Was kilka propozycji. Coś na śniadanie, obiad i coś słodkiego oczywiście. Nie zdążyłam przygotować jeszcze wielu ciekawych przepisów, które gdzieś tam jeszcze czekają, ale cóż…za rok też będzie Wielkanoc! Życzę smacznego i może znajdziecie jakieś inspiracje dla siebie.
Najbardziej lubiane
Żurek śląski. Na domowym zakwasie. Podany z jajkiem na twardo i opcjonalnie z białą kiełbasa i ziemniaczkami.
Jajka faszerowane pieczarkami, idealne na śniadanie wielkanocne.
Jajka faszerowane tuńczykiem z ostrym sosem z dodatkiem wasabi, musicie spróbować.
Galaretka z kurczakiem, przygotowana w małych miseczkach, ładnie się prezentuje i jest równie pyszna.
Rolada z łososia wędzonego z serkiem mascarpone, wprost rozpływa się w ustach. Daje też nam dużo wolnego czasu, bo można zrobić ją dzień wcześniej.
Pasztet z kurczaka, prosty do przygotowania i nie zastąpiony na polskim świątecznym stole.
Pasztet z soczewicy upieczony dzień wcześniej będzie idealną przystawką. Można podać do niego pokrojone korniszony, sos z żurawin, lub chrzanowy.
Pieczeń rzymska. Jeśli znudziły się wam pasztety i kupna wędlina to proponuję upiec taką roladę, pycha.
Sałatka warzywna, wszystkim chyba znana. Bez niej nie odbędą się żadne święta, imprezy itp.
Coś na obiad
Świetny na obiad: Pieczony kurczak na butelce z piwem, mało pracy, dużo smaku.
Pieczeń z indyka. Świetna na ciepło i na zimno, jako wędlina.
Świąteczny indyk z warzywami, gdy upieczemy go wcześniej, do ostatniej chwili można przetrzymać go w piekarniku pod przykryciem. Goście będą zachwyceni, a my się nie zmęczymy przygotowując go.
Smażony indyk z szałwią, jeśli wcześniej lekko go tylko obsmażymy, na kilkanaście minut przed podaniem wystarczy włączyć piekarnik i podpiec go. Do indyka świetnie będą pasować pieczone ziemniaki.
Domowe pieczywo
Chleb razowy. Prawdziwy domowy razowiec. W sam raz do wielkanocnego koszyczka
Chleb z ziemniakami na zakwasie. Pachnący, domowy chleb.
Chleb pszenno-żytni na zakwasie. Idealny smak, zapach i długo zachowuje świeżość.
Coś na deser
Mazurek czekoladowo-orzechowy. Ozdoba Wielkanocnego stołu. Mój ulubiony mazurek, a to wszystko przez masę czekoladową i orzechy.
Pascha wielkanocna. Tutaj nie trzeba specjalnie zachęcać, ona powinna się znaleźć wśród wielkanocnego menu.
Sernik krakowski, bardzo smaczny, lekko pomarańczowy i bardzo w polskim stylu.
Babka drożdżowa, zaparzana. Pyszna, aromatyczna z dużą ilością lukru. Idealna na Wielkanocny stół.
Babka kokosowa, alternatywa dla babki drożdżowej i równie pyszna.
Babka piaskowa. Delikatna i sypka. jeśli polejemy ją czekoladową polewą będzie też bardziej uroczysta.
Tradycyjny keks. Dużo bakalii i dużo smaku. Prawdziwie królewski i świąteczny.
Jabłecznik z bitą śmietaną, bardzo deserowe ciasto. Polecam na mniejsze przyjęcia.
Odkryj Magiczne przepisy na Wigilię!
Czy jesteś gotowa na świąteczne przysmaki, które zachwycą Twoich gości? Zajrzyj do mojego e-booka „Najlepsze wigilijne przepisy” i odkryj ponad 150 stron inspirujących przepisów łączących tradycję z nowoczesnością. Sprawdź, co dla Ciebie przygotowałam!